Danmarks ældste vikingekampgruppe

Ask er den ældste kampgruppe i Norden, og dertil er vi antalsmæssigt den største gruppe også. Ved indgangen til 2015 er vi mere end 65 aktive i Ask, og vores medlemmer repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen både hvad angår alder og erhverv. Ved siden af træningen bruger vi meget tid sammen, hvor vi blandt andet laver grej, som skal bruges på sommerens markeder, der afholdes over det ganske Europa.

Hvorfor vikingetiden?

Som den første vikingekampgruppe i Danmark var vi på mange måder pionerer, og vi har tit måtte famle i blinde for at finde den rette vej.  Som tiden gik, slog vi dog rødder og har forhåbentlig været inspirationskilde til andre fællessindede grupper. Ask havde en stor fordel i krigeren og arbejdshesten Oleg, som allerede før dannelsen af Ask havde syv års erfaring som kriger i England. Han kunne undervise i både kampteknikker, samt de regler, der gjaldt i England. Det betød, at vi fra starten brugte samme system. Et system som siden dannede grundlaget for kamp-reenactment i hele Nordeuropa.

Ved siden af kampen har Ask fra starten også haft interesse for vikingetidens håndværk. Vi har altid stræbt efter, at vores udstyr ikke kun skulle ligne vikingetidens, men også skulle fremstilles på samme vis, som man gjorde for 1000 år siden. Vi tilstræber, at særligt vores tøj bliver håndlavet i de rigtige materialer samt plantefarvet med de farvegivende planter, som fandtes i Norden dengang. Vores telte bliver ofte håndsyet, og brugsknive og gryder bliver håndsmedet, og sådan prøver vi at danne så troværdigt et miljø som muligt.

Hvorhen?

Gruppen Ask har stadig mange og store ambitioner. I kampen træner vi hårdt for at dygtiggøre os individuelt samt at udvikle sporten. Derudover er det vores ønske at fortsætte med at sprede interessen for vikingetiden i hele verden.

Billeder & Video